неділя, 3 травня 2020 р.

Міжнародний день праці — свято, що відзначається в 143 країнах (зокрема, в Україні) 1 травня або у перший понеділок травня. В Україні 1 травня оголошено вихідним днем.
 Перші першотравневі демонстрації пройшли наприкінці XIX століття
Вперше першотравневі демонстрації виникли в кінці XIX століття як прояв солідарності з австралійськими робочими, які 21 квітня 1856 року вийшли на мітинг, вимагаючи восьмигодинного робочого дня.
Цю ідею, що стала наслідком появи фабричної системи виробництва, підхопили і робочі США та Канади, які також влаштували низку демонстрацій і мітингів, поки один з них не закінчився розгоном, внаслідок якого загинули шість осіб.
 Початок травня став Днем солідарності трудящих після страти кількох робочих
Після смерті шести демонстрантів наприкінці XIX століття насильство не закінчилося, і коли на наступний день учасники мітингу знову вийшли на свою акцію, невідомий кинув у поліцію саморобну бомбу, що призвело до загибелі восьми правоохоронців і поранення десятків присутніх.
Підсумком цього стали кілька смертних вироків, і саме в пам'ять про страчених американські робочі запропонували оголосити перше травня Днем солідарності трудящих усього світу.
Парад на День праці в Торонто, 1900 рік / Фото: DR
 Перше травня люди відзначали ще з давніх-давен
Разом з тим, коріння святкування першого травня йдуть у далеке минуле. Так, в Європі в цей день раніше святкувався початок весняного посіву. При цьому, даному святу надавалося і релігійне значення, оскільки воно було присвячене древньому богу сонця і родючості Беленусу (Белену).
Пізніше його замістили близьким за датою Великоднем і Вальпургієвою ніччю, яку відзначають в ніч з 30 квітня на 1 травня. У слов'янській культурі перше травня також вважалося особливим днем, який називали святом весни.
Картина Сіди бога Беленуса, художник Джон Дункан, 1911 рік / Фото: DR
 На початку минулого століття першотравневі мітинги стали політичними платформами
На початку ж XX століття перше травня отримало в Російській імперії політичне забарвлення і стало платформою для революційних мітингів, а після Жовтневої революції 1917 року свято, присвячене солідарності пролетарів усіх країн, стало офіційним і вихідним.
Другий же день травня, як правило, відзначали так званими травневками на природі. При цьому, на відміну від країн Заходу, де свято з часом перетворилося на карнавальне дійство, в соціалістичному таборі воно мало офіціозно-політичні риси.
1 травня 1917 року в Петрограді (нині - Санкт-Петербург). Через п'ять місяців до влади в країні прийдуть більшовики / Фото: DR
 Остання масова демонстрація в СРСР переросла в антиурядову ходу
Востаннє перше травня в СРСР відзначали масовою демонстрацією в 1990 році. Втім, тоді мітинг солідарності переріс в антиурядовий, і навіть змусив Горбачова, який стояв на Мавзолеї, покинути захід.
У 1992 році День солідарності трудящих був перейменований у Свято весни та праці, а в 1993-му мирна демонстрація в Москві вже була розігнана ОМОНом, внаслідок чого загинув один правоохоронець, а ще десятки людей отримали поранення.
 День трудящих святкують у 142 країнах
Наразі День трудящих відзначають у 142 країнах і територіях. При цьому деякі з них - наприклад, США, Японія, Австралія і Нова Зеландія - святкують його не першого травня, а в інші дні.

Немає коментарів:

Дописати коментар